Friday, October 13, 2017

THAILAND : Penjagaan Hidupan Bandar (Ungas)

Terdetik hati nurani bila melihat usaha yang dilakukan di Bangkok, Thailand. Kesukaran ungas seperti burung untuk mendapatkan makanan mungkin menyebabkan mereka menyediakan sedikit bantuan supaya burung-burung yang mendiami kotaraya Bangkok ini tidak kelaparan pada musim sukar.

Wednesday, October 11, 2017

THAILAND : BTS SkyTrain

Pada gari kami sampai di Bangkok merupakan hujung tahun 2016 iaitu pada malam tahun baru 2017. Semasa hendak naik train dari Suvarnabhumi Airport kami mendapati kaunter mesin tiket tutup. Sudah merasa pelik, terus ke kaunter tiket bertanya kepada staf yang bertugas. Beliau memberitahu bahawa malam tahun baharu, semua perjalanan train antara bandar adalah percuma. Wah! Kalau kat Malaysia rasanya tidak pernah ada lagi.

Pada hari tahun baharu, kami mengambil BTS SkyTrain untuk ke Chatuchak Weekend Market. Tambang tidak pasti berapa  sebab sudah lama.

Saturday, October 07, 2017

THAILAND : Perkhidmatan Bas Awam di Bangkok

Bas Awam di Bandaraya Bangkok agak usang jika dibandingkan dengan Kuala Lumpur mahupun Pulau Pinang tetapi apa yang dapat dilihat disini, sistem tiket masih menggunakan tenaga manusia iaitu Konduktor. 


Sunday, October 01, 2017

BOOK REVIEW: LELAKI TERAKHIR MENANGIS DI BUMI

Penulisan Saudara Musa Nuwayri
Review
Buku hasil penulisan Saudara Musa Nuwayri ini mengisahkan perjuangan beliau dan rakan dalam bantuan kemanusian dan kesukarelawan dibumi Arab. Menceritakan pahit manis seorang sukarelawan menperjuangkan nasib rakyat yang tertindas dan menyalurkan peluang pendidikan yang lebih baik. Namun, mereka jugak tidak terlepas dari segelintar masyarakat yang mengambil kesempatan dari kebaikan mereka.

Secara keseluruhan, buku ini amat berguna untuk kita mengkaji dan menimba ilmu dari Saudara Musa secara tidak langsung bagaimana mereka menjalankan aktiviti kesukarelawan di tempat asing dan juga memberi kita pengajaran berguna bahawa walaupun kita seagama namun hati lain-lain.

Tanpa buku seperti ini, bagi saya kita tidak akan tahu bahawa diluar sana terdapat ramai rachat Malaysia yang berkerja sebagai sukarelawan untuk membantu manusia lain yang dalam kesusahan. Mereka ini sanggup memperuntukan masa, tenaga, buah fikiran dan wang untuk aktiviti seperti ini. Bukan semua orang mampu melakukan apa yang mereka lakukan dan ramai dikalangan kita yang lebih selesa dengan berhibur dan melancong dari bergerak ke tempãt-tempat seperti ini untuk menghulurkan bantuan. Buku ini sama seperti penulisan Saudara Izzat Ibrahim "Camp De Calais" yang memperlihatkan perjuangan tanpa penat lelah Saudara Izzat.

Link:
"CAMP DE CALAIS"

Tuesday, September 26, 2017

BOOK REVIEW: LANGTANG NEPAL : Menjelajah Hingga Ke Himalaya

Buku Travelog hasil penulisan Saudara Mhilmi Osman.
Buku travelog ini mengisahkan 6 orang sahabat yang meminati seni fotografi. Mereka menrancang satu pengembaraan pendakian ke Lembah Langtang (Langtang Valley) untuk mendapatkan pengalaman dan pemandangan yang indah bumi Nepal. Ya! berdasarkan foto yang dilampirkan didalam buku ini cukup untuk mengiurkan naluri dan nafsu bagi peminat seni fotografi. Cuma bahagian pendakian itu yang aka tidak berapa minat tapi kalau berjalan kaki itu memang sudah biasa dah.

Berbalik kepada ulasan buku ini, gaya penulisan pada peringkat awal agak kurang padat dan tidak begitu kemas. Sepatutnya, pihak penerbit perlu meneliti penulisan supaya lebih padat dan berkualiti. Penulisan Mhilmi seperti berulang-ulang untuk menyatakan perkara yang sama dalam satu perenggan yang sama atau dalam bab yang sama. Bila dibaca kita akan merasa seperti sesat dalam terang. Bagi saya, Mhilmi cuba untuk menyampaikan apa yang beliau ingin pembaca faham tetapi ayat tersebut berulang-ulang walaupun ayat sedikit berbeza tetapi maksud yang cuba disampaikan adalah sama. Walau bagaimanapun, pengisian dan maklumat yang ingin dinyatakan masih "intact" dan cukup untuk menyajikan pembaca perjalanan pegembaraan mereka.

Foto-foto yang dilampirkan begitu menarik dan cantik. Secara langsung membawa pembaca ke Nepal. Justeru, berdasarkan apa yang saya perolehi dari hasil pembacaan buku travelog ini, sesiapa yang belum pernah menjejaki ke bumi Nepal boleh menggunakan maklumat yang disampaikan sebagai panduan perjalanan untuk ke Langtang Valley, Sarangkut Hill dan Pokhara.

Kesimpulanya, buku ini secara keseluruhan adalah baik dan dapatkan senaskhah dipasaran.

Harga MPH RM 28.00

Friday, September 01, 2017

THAILAND : Khaosan Road

Khaosan Road, Bangkok. Its a heart of Bangkok for traveller, tourist, bagpackers and local people to enjoy night life.

Ini merupakan suasana dijalan utama berdekatan sebelum masuk ke Khaosan Road. Agak sedikit lenggang sebab dah lewat malam.

THAILAND : Khaosan Road New Year Celebration 2017

New Year Eve 2017. Suasana di Khaosan Road memang cukup happening dan crowded!! Too many people from all over the world celebrate 2017 New Year! Nak berjalan pun berhimpit-himpit macam konsert Justin B. Dalam pada masa yang sama, berjaga-jaga kalau ada pick-pocket. Beruntung bawa waist bag boleh secure barang dalam tu. 

Tu belum kira minah dan mamat manuk lagi yang netah dari mana mai dok peluk sayang kita. Aku pun layan pi la kan. Kadang-kadang takut jugak yang jenis pick pocket. Tapi yang tu aku memang dah aware dan hate-hati dari awal.

Monday, August 28, 2017

THAILAND : Khaosan Road Night Life


Khaosan Road, merupakan kawasan yang sibuk dengan pelancong dalam dan luar negara. Aku dan kawan bertandang ke Bangkok pada malam tahun baharu. Perghh, sesampai sahaja di Lapangan Terbang Suvarnabhumi dapat naik train percuma. Percuma sebab syarikat train bagi percuma sempena malam tahun baharu. Khaosan Road cukup sesak dengan manusia masa hampir tengah malam. Jalan berhimpit macam kat konsert, kalau tersepit malam tu sure dah boleh mati.

Pada  malam sambutan tahun baharu, anggota keselamatan Thailand bersiap sedia dipintu masuk dan lokasi strategik di kawasan Khaosan ini. Maklumlah, majoriti yang ada disini adalah pelancong asing.

Suasana malam disini (bersebelahan Khaosan Road) ini pun happening dengan "Street Food" yang sedap dan murah. Seperti biasa aku akan ke kedai muslim ditepi 7 Eleven tu. Bihun Sup makan dengan cabai bubuh sampai terbeliak bijik mata kalau kena. Memang menjadi feveret aku la. For sure 2 mangkuk!!

Sunday, August 27, 2017

THAILAND : Sunflower Field, Lopburi.

Cantikkan Bunga Matahari di Lopburi, Thailand ni. Ini merupakan kali kedua aku ke sini dan baru aku tahu rupanya, terdapat ladang-ladang baharu dibelakang ladang yang sedia ada. Disana bunga lagi besar dan cantik. Aku jugak dapat maklumat bahawa Bunga Matahari jugak ada di lokasi baharu iaitu Saraburi tetapi tidak dapat pergi kerana agak jauh dari lokasi semasa dan perjalanan saat akhir agak merbahaya. Bukan apa, takut tidak sempat berpatah balik nanti tertinggal keretapi. 


Benih ada dijual di Lopburi Sunflower Field ini. Murah saja.

Thursday, August 24, 2017

Pemuliharaan Pulau Songsong (Songsong Islands Conservation)

Bertolak dari Jeti Sungai Udang, Yan Kedah. Ini kumpulan pertama yang membawa bekalan makanan dan peralatan untuk memasak.

Pulau Songsong yang dadulunya tidak boleh diakses oleh orang awam tetapi menjadi lokasi strategik untuk bot berlindung ketika ribut.

Wednesday, August 16, 2017

CAMPING : Pulau Songsong

Sesi pagi Ahad (13 Ogos 2017), bangun sekitar jam 4:00 pagi setelah mendengar "alarm" berbunyi dari khemah sebelah kanan. Bila dah bangun terus terasa lapar. Terus memasak air dengan kole sambil itu juga, masak sardin separuh masak untuk makan dengan roti.

Kelihatan sardin sudah suku masak.

Monday, August 14, 2017

Wednesday, July 19, 2017

BOOK REVIEW: I NEED A HELICOPTER, MY PATIENT IS DYING!

Hasil penulisan Dr. Afiq Rahim
Review:
Buku hasil penulisan Dr. Afiq Ibrahim semasa berlakunya banjir besar di Kelantan pada tahun 2014. Beliau yang bertugas di Klinik Kesihatan Badang pada ketika itu menceritakan detik cemas yang perlu dilalui beliau, staf, dan penduduk sekitar. Beliau yang hanya mampu tidor sejam dua terpaksa melakukan yang terbaik sebagai seorang doktor untuk menyelamatkan pesakit yang terdiri daripada orang tua, ibu mengandung, bayi, ibu dalam pantang dan lain-lain lagi.

Bagi saya, buku ini merupakan satu naskah yang perlu dimiliki sebagai satu buku sejarah yang mencatatkan pengalaman sebenar Dr. Afiq dan Staff beliau pada waktu darurat tersebut. Melalui pembacaan, pembaca akan dihidangkan dengan detik cemas dan genting pada waktu kejadian. Pembaca akan merasakan seolah-olah berada pada waktu kejadian.

Pada pendapat saya, buku ini amat bagus dijadikan rujukan masa depan kepada para doktor, staff perubatan dan kesihatan, anggota keselamatan, dan jugak pendidik untuk melihat bagaimana beliau bertindak, merancang dan mengurus keadaan cemas tersebut dengan jaya.

BOOK REVIEW: I NEED A HELICOPTER, MY PATIENT IS DYING! by Dr Afiq Rahim
#ManikUrai #KualaKrai #Kelantan #KlinikKesihatanBadang

Wednesday, July 12, 2017

BOOK REVIEW : MERENTAS AMERIKA

Penulisan Badrul Hisham.
Review:
Buku hasil penulisan Saudara Badrul Hisham ini merupakan naskah yang perlu dimiliki - "Must read"!. Kandungan yang disampaikan begitu bersahaja dan menarik. Pada pendapat saya, apa yang cuba disampaikan oleh beliau agak lucu. Pada bahagian kena kejar dengan polis memang cukup thrilled.

Saya seronok baca hasil penulisan Badrul yang santai. Saudara Badrul kelihatan agak selekeh dengan baju besar dan berseluar 3 suku itu menjadikan penampilan beliau dalam buku ini melucukan. Ya! Pada pengalaman saya jugak, bila kita mengembara ke sesuatu tempat tidak semestinya kita berpakaian kemas "ala-ala nak pi photoshoot". Saya suka pakaian yang sederhana supaya tidak terlalu obvious. Hal ini kerna, sesetengah tempat kalau kita pakai terlalu obvious bergaya dengan cermin mata hitam dan sebagainya akan selalu kena scam atau dikenakan cas yang tinggi berbanding orang yang pakai sederhana kerana mereka beranggapan kita ini golongan kaya yang melancong.

Biar pakai selekeh tapi jadi la terlalu selekeh sangat sampai dari jauh orang dah person. Biar biasa-biasa macam orang lain ditempat itu "blend with local style"-

Pengalaman yang dikongsikan oleh Badrul bagi saya amat berharga dan boleh digunakan sebagai tips untuk kembara di US. Sewa kereta dan pendu sendiri. Macam pernah dilakukan oleh Sahabat Travel saya iaitu Enon Lalala semasa beliau ke Korea Selatan dan Australia.

BOOK REVIEW: MERENTAS AMERIKA by BADRUL HISHAM

Sunday, July 09, 2017

BOOK REVIEW: EMAK RINDU MATHANGA ERISSERY

Hasil penulisan Khairul Hakimin Muhammad
Review:
Buku penulisan Khairul Hakimin Muhammad merupakan sebuah buku tentang perjalanan beliau dan rakan di India. Merupakan bacaan ringan dan sesuai untuk para pengembara yang ingin mendapatkan sedikit gambaran dan merancang perjalanan di India.

Penulis juga tidak lokek menyelitkan resepi masakan India yang beliau cuba. Penulis merupakan kacukan India disebelah emak dan makanan yang paling sedap yang cuba disampaikan didalam buku ini adalah "Mathanga Erissery".

Buku ini merupakan perjalanan beliau kembali ke "root" beliau di India. Menarik!

EMAK RINDU MATHANGA ERISSERY by Khairul Hakimin Muhammad.

Saturday, July 08, 2017

BOOK REVIEW: PENINSULA - A Story of Malaysia

Buku hasil penulisan Saudara Rehman Rashid
Review:
Buku Peninsula : A Story of Malaysia merupakan sebuah buku tentang suasana politik, ekonomi dan sosial di Malaysia. Buku ini memuatkan kandungan bukan sahaja tentang isu politik semasa penulis berkhidmat dengan sebuah syarikat penerbitan surat khabar, malah merangkumi perjalanan hidup beliau dan isteri.

Penulisan buku ini amat baik sekali dan bermanfaat sebagai santapan minda. Kandungan buku ini boleh dikatakan berat dan ilmiah.

PENINSULA : A STORY OF MALAYSIA by Rehman Rashid

p/s: Semasa menulis ini saya baru baca separuh buku.

Wednesday, June 28, 2017

BOOK REVIEW: CAMP DE CALAIS

Cover buck hasil penulisan Saudara Izzat Ibrahim.
Review:
Buku penulisan Saudara Izzat Ibrahim merupakan sebuah bah tentang kerja-kerja amal atau sukarelawan yang dilakukan oleh beliau semasa berada dibumi Eropah iaitu Perancis. Susunan muka dan isi kandungan memang menarik. Amat bernilai apa yang dikongsikan ollen beliau.

Buku ini perlu dimiliki oleh individu yang dahagakan suapan pengalaman projek-projek sukarelawan.   Pengalaman yang dikongsikan oleh beliau sangat berharga, apa yang diceritakan oleh beliau cukup memberikan kita sedikit ilmu tentang bangsa, budaya, masa, dan bagaimana menggunakan peluang yang ada untuk memberikan harapan kepada insan yang memerlukan.

Kandungan buku diselit dengan beberapa keping foto semasa beliau berkhidmat di Camp De Calais, Perancis. Saya sendiri pun tidak tahu bahawa wujud kem sedemikian disana. Justeru, buku ini sedikit sebanyak dapat memberi peluang kepada saya untuk mendapatkan maklumat dan pendedahan yang kita sendiri tidak akan dapat dari media arus perdana. Apa yang disampaikan adalah segar dari pengalaman beliau. Itu merupakan intipati penting buku ini.

Bagi yang berminat dapatkan senaskah buku ini dari MPH Store / MPH Online.

BOOK REVIEW: CAMP DE CALAIS by IZZAT IBRAHIM

p/s: Saya selalu beli mela lui MPH Online sebab boleh dapat diskaun dan tidak perlu keluar rumah. Mudahkan. Walaupun begitu, pembelian perlulah mengikut terma dan syarat supaya dapat penghantaran percuma.

Sunday, May 14, 2017

BANGKOK 2017: KHLONG TOEI WET MARKET

Bila aku travel ke mana-mana negara pun, tempat yang paling aku suka pergi adalah "pasar basah" atau "wet market". Pasar basah selalunya akan memberikan kita gambaran sebenar apa yang majoriti penduduk sesebuah negara tu makan dan saji setiap hari. Trip kali ni kami singgah di Pasar Basah Khlong Toei, disini pasar dia agak lain skit dari tempat lain. Kawasan agak luas dan pelbagai benda dijual.

Kerang dijual masih berbalut dengan lumpur bagi mengekalkan kesegaran.
Pasar Basah Khlong Toei ini dibuka setiap hair dari 6:00 - 2:00 petang.

Monday, May 01, 2017

G-SHOCK : AVIATION GW3000B

G-SHOCK Aviation GW3000B (Kiri). Sebelum ini tidak pernah pun terfikir hendak pakai jam tangan jenama ini sebab nampak macam kebudakan sikit. Tapi selepas diselidik secara mendalam, jam tangan keluaran Casio ini antara jam yang berkualiti tinggi dan mempunyai level serta peminat tersendiri.

Jadi pada Disember 2016, semasa lalu di disebuah kedah di Sunway Carvnival Mall, Seberang Jaya ternampak kedai jam City Chain ada buat tawaran untuk jam sebelah kanan tu Model : GA400GB dengan harga promosi RM608. Selepas beli dan pakai rasa selesa berbanding jam-jam yang pernah pakai sebelum ini. Hati terus terpikat dengan G-Shock.

April 2017, kawan karip ke Tokyo, Jepun. Ada memesan supaya tengokkkan kalau ada model yang bleh beli disana dan ternampaklah Model GW3000B ini didalam display kaca. Selepas tengok harga, aku pun terus buat carian di internet dan jumpa link ini http://www.gshock.com/watches/Aviation/GW3000B-1A. Pergh!! Teruja dengan fungsi Solar, bentuk dan warna oren tu. Terus suruh dia belikan tanpa lengah lagi.

Hari ini aku ke Ipoh untuk mengambil jam ini sebab tak berani nak pos ke Kedah takut hilang ditengah jalan. Tahu je la kan, kurier ni luanda jugak yang jenis tak boleh percaya. Puas pakai dan selesa sekali. Yang penting bateri tak perlu tukar untuk seumur hidup.

Sunday, April 30, 2017

IPOH : NASI GANJA

NASI GANJA! Memang tidak asing lagi dengan Bandaraya Ipoh, Perak. Hari ini menrupakan kali kedua ke sini selepas 6 tahun tak datang. Keadaan masih sama dengan orang ramai beratur panjang sampai dua-tiga blok kedai hanya untuk makan nasi ini.

Keadaan orang ramai beratur untuk beli bungkus pun punya ramai. 

Saturday, April 22, 2017

BANGKOK 2017: DAMOEN SADUAK FLOATING MARKET (NAIK BAS)


Pemilik Honey Guesthouse tulis memo macam ni nutum kami guna masa nak ke Damoen Saduak Floating Market.  Perlu naik Bas #516 untuk ke Bangkok Southern Bas Station.

Jari mengelupas sebab baru keluar hospital (antibiotik punya kerja). Tiket untuk ke BSBS.

Petikan dari Itinerary :
07:00 : Wait for Bus #516
    Take bus near Borvornneret Temple to Bangkok’s Southern Bus Terminal (BSBT).
 At BSBT, take Bus #78 (the earliers is 6:00am and every 30 minutes). The bus will drop approximately 1 km from the market. Need to catch taxi (B100) to the market. 

Wednesday, April 19, 2017

BANGKOK 2017 : SUVARNABHUMI AIRPORT


Lapangan Terbang Suvarnabhumi ini agak selesa dan sedikit pening. hahaha

Suasana naaman dan bersih

Sunday, February 05, 2017

BANGKOK 2017: YANA RESTAURANT, MBK


Yana Halal Restaurant, Bangkok
              -Best to try: T-Bone Thai Style Steak
              -5th Floor, MBK Mall, Tokyu Side 444 Phayathai Road, 

                Wangmai Pathumwan, Bangkok 10330

BANGKOK 2017: GRASSHOPPERS ADVENTURES

https://www.grasshopperadventures.com
Bagi sesiapa yang oak enjoy bicycle ride di Bangkok boleh dapatkan perkhidmatan melalui Grasshopper Adventures ni. Tidak jauh dari Khaosan Road dan berhadapan dengan jalan utama Bangkok. 

Thursday, January 12, 2017

BANGKOK 2017 : CHATUCHAK WEEKEND MARKET - LEATHER

Pagi Ahad dah bersedia nak ke Chatuchak Weekend Market. Tidak sabar nak menjelajah keseluruhan kedai. Tapi berdasarkan fakta, memang sukar untuk habiskan semua 4,000 buah kedai. Kami habiskan masa lebih kurang 6 jam, itu pun dah letih macam rasa nak tido tepi jalan
 The Chatuchak (or JatujakThaiจตุจักรWeekend Market, on Kamphaeng Phet 2 Road, ChatuchakBangkok, is the largest market in Thailand.[1] Also known as JJ Market, it has more than 8,000 stalls, divided into 27 sections. Chatuchak Market sells nine kinds of goods: plants, antiquespets, food and drinks, fresh and dry food, ceramics, furniture and home decor, clothing, and books. - Wikipedia


Chatuchak Weekend Market (www.chatuchak.org)
            -Metro: Chatuchak Part Exit 1 or Kamphaeng Phet Exit 1 & 2
            -Subway: Mom hit Exit 1
            -Bus #3 (Red) and #524 (Yellow) at Bust Stop nearby Phra Athit Fort
            -Bus drop nearby Mochit Skytrain (above)
            -Walk few step toward Chatuchak (JJ)

Monday, January 09, 2017

BANGKOK 2017 : VAMP UP DESIGN

Rekaan Vamp Up Design menarik pada harga yang berpatutan. Quality memang puas hati, sama macam beli yang localmade Malaysia iaitu Local Handmade [https://www.instagram.com/localhandmade/].
Mempunyai beberapa cawangan :-
Terminal 21, Bangkok
Bluport, Hua Hin
Asiatique the Riverfront, Bangkok

Sunday, January 08, 2017

BANGKOK 2017 : ASIATIQUE RIVERFRONT

Asiatique Night Market
             2194 Charoenkrung Road | Wat Phaya Krai, Bang Kho Laem, Bangkok
         
-Opening hours: 5pm to midnight
                How to get there: By boat. Take the BTS (skytrain) to Saphan Taksin station.        
               Then walk to the river. There you can get on a free ferry boat to Asiatique   
               The Riverfront – it’s about 15 minutes and you get to enjoy the nice view of  
               the Chao Phraya river. The boat leaves from the Saphan Taksin station every 
               15 minutes, starting at 4:30 p.m. and the last boat leaves from the Asiatique 
               pier back to Saphan Thaksin at 11:30 p.m. It’s best to avoid going by taxi, 
               because the road that leads there suffers from chronic trafficjamitis.

Friday, January 06, 2017

BANGKOK 2017 : SUVARNABHUMI AIRPORT TO KHAOSAN ROAD

Flight MAS MH782 mendarat di Bangkok Jam 16:20 (BKK) dan terpaksa menunggu Flight MH780 sorang lagi yang akan sampai 19:20 (BKK). Tunggu lama ni jenuh nak melilau dalam airport. Sambil tu meronda cari simkad.