Thursday, March 31, 2011

Apakah itu HARTAL?


Apakah itu HARTAL?
Pada hari ini iaitu 24hb Mac 2011, aku ada menmuatturun satu dokumentari bertajuk "10 Tahun Sebelum Merdeka" yang menceritakan tentang perjuang rakyat Malaya ketika itu menentang Biritish dan menuntut kemerdekaan negara.. Justeru, 10 tahun tersebut merujuk pada 20 Oktober 1947, yang merupakan hari bersejarah buat Tanah Melayu.


Untuk keterangan lanjut sila layari: Blog Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka
Kredit: Gambar diatas - Blog Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka

Untuk Muatturun Dokumentari "Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka"
Bahagian 1 & Bahagian 2 . 

Tuesday, March 29, 2011

Kiambang Hijau


Kiambang Kembang Hijau
Kiambang ni aku biakan dalam kolam belakang rumah untuk teduhan ikan Puyu.

Sunday, March 27, 2011

Ezhan Artwork - Sudah Ada "Official Facebook Page"



Ezhan Artwork - Sudah Ada :Official Facebook Page"
Sebelum ini hanya boleh berkomunikasi dengan Pereka Grafik Terbaek ini melalui Facebook beliau atau blog rasmi beliau iaitu ezhan-artwork . Kini dapat berkomen dan berbincang terus melalui Halaman Rasmi beliau. 

Tahniah untuk Ezhan.
 


Kredit: ezhan-artwork blog

Friday, March 25, 2011

Intergrasi "Bookmarks" Mozilla Firefox + Opera 11

Gambar 1

1. Buka Pelayar Firefox dan klik pada menu "Bookmarks" dan klik menu "Show All Bookmarks".

Wednesday, March 23, 2011

Nikon Coolpix L6


Nikon Coolpix L6
Ini kamera Arwah abg aku. Aku sempat  guna sekejap saja pastu jatuh terus LCD dia rosak. Aku bagi adik aku pakai tapi dia pun tak pakai lama sbb dia pun beli Nikon yang baru. 

Sunday, March 20, 2011

Pelayar Web Pilihan

Opera 11 Beta
Opera 11 Beta menjadi pilihan aku untuk layari laman web, blog, fesbuk, tweeter dan baca surat khabar atas talian sebab fungsi "speed dial" yang banyak iaitu 25 membolehkan aku setkan beberapa laman dan blog pilihan yang selalu aku layari setiap hari.


Mozilla Firefox 3.6 & Firefox 4.0 Beta 11
Mozilla Firefox menjadi pilihan aku untuk "download" dan surf "forum" kerana ia mempunyai "add on" yang banyak. Yang penting menggunakan FF ini aku mudah memuaturun video dari YouTube. Maklum la, video HD dah ada dalam YouTube, jadi YouTube menjadi pilihan hati. 


RockMelt
RockMelt pula baru hari ni aku guna (14hb Mac 2011). Dari pemgamatan dan hasil percubaan RockMelt ini lebih tertumpa kepada "social networking web browser" yang mana fungsi sebelah kiri dan kanannya mengutamakan Tweeter dan Facebook. Anda juga boleh menambah fungsi tersebut seperti YouTube dan Blogger. 

p/s: Masih mencuba RockMelt

Thursday, March 17, 2011

Kunci Bilik 8E 308 Kolej Perwaja UUM

.

Kunci Bilik Blok 8E Kolej Perwaja UUM 2002/05
Ha ha... Apit, kunci macam ni hang ada ka?? Sudah tentu x dak kot no... Maklum la senior paling lama saja yang ada kunci nostalgia ni. Keychain + Kunci ORIGINAL tu. Kenangan bilik aku yang indah. 


p/s: Rasa rindu tasik UUM. Lama tak main Perahu Panjang, dulu petang-petang itu la permanian kami.

Wednesday, March 16, 2011

Kaktus Kenduri Kahwin



Kaktus Kenduri
Kaktus ni adalah penganti kepada Bunga Telur di rumah keduri. Kalo bagi macam ni okey la jugak. Balik boleh tanam kat rumah. Kalo telur ayam tak larat nak makan. CEMUIS!!!!


p/s: Kalo sesiapa nak kenduri lagi. Buat la macam ni ker. Paling kurang pun Pokok Bongsai!!!!

Monday, March 14, 2011

Keretapi Senandung Langkawi


Keretapi Senandung Langkawi
Ini kali kedua aku naik keretapi, pertama kali naik masa kecik dulu. Bertolak dari KL Sentral jam 9.15 malam dan sampai di Sungai Petani jam 6.00 pagi. Tak boleh tido malam tetapi ok la sbb boleh baring [ambil katil]. 

Jadi utk trip seterusnya, mungkin akan ke Bangkok, Thailand naik keretapi supaya boleh tengok permandangan kawasan kampung, ladang, hutan dan perindustrian di sepanjang laluan keretapi ke Bangkok. Harap dapat berbuat demikian dalam tahun ini jugak.

p/s: Masih pening mencari sumber kewangan untuk ke Bangkok nanti. 

Monday, March 07, 2011

Menara KL (Kuala Lumpur Tower)



Masa ke KL baru ni. Aku sempat shoot menara KL dari kawasan pasar malam berdekatan Sogo

Friday, March 04, 2011

Ulasan Buku "Rindu Eropah Tawan Damascus" - Munir Ramli



Ulasan Buku Catatan Pengembaraan Munir Ramli

Setelah mula membaca buku ni sejak aku beli pada 23hb Feb 2011 yng lalu. Memang buku ni banyak memberi motivasi untuk kita keluar dari "comfort zone" dan memulakan cabaran yang hebat dalam diri seseorang individu. 


Sinchan vs Maruko Chibi Chan


Inilah Sinchan versi drag... Keychain ni beli masa pi Up Town, Danau Kota bersama roomate masa kat UUM dulu... Nak beli byk barang tapi budget dah habis. Jadi ambik yang ni jer la sbg kenangan. Ada satu lagi keychain Spongebob lupa nak shoot.